W dniu 27.10.2023 odbyły się warsztaty w ramach inicjatywy firmy Bayer „emPOWER Climate: Sustainability Talks”. Spotkanie poświęcone było tematyce odżywania w kontekście realizacji celów zrównoważonego rozwoju.
Ten ważny temat tegorocznych warsztatów: „Food and nutrition for health and climate” omawiany był w odniesieniu do następujących wyzwań związanych odżywaniem i produkcją żywności:
1. niedobory witamin i minerałów, nazywane „ukrytym głodem” dotykają niemal jedną na trzy osoby na świecie
2. produkcja większej ilości żywności dla wciąż rosnącej populacji – przy zmniejszających się zasobach – staje się ogromnym wyzwaniem
3. odpowiedzią na wyzwania klimatyczne jest rolnictwo regeneratywne i dekarbonizacja rolnictwa
Wśród zaproszonych gości byli eksperci: Kamil Wyszkowski, szef polskiego United Nations Global Compact, dr Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, prof. Tymon Zieliński lider zespołu badania i edukacji w zakresie klimatu i oceanów w Instytucie Oceanologii Polskiej Akademii Nauk oraz eksperci związani z firmą Bayer. W warsztatach, które odbywały się w siedzibie Bayer, Warszawa wzięło udział ponad 100 studentów z różnych kierunków i uczelni w Polsce. Wśród nich znaleźli się studenci MSOŚ oraz SD, a także absolwenci kierunku SD. Naszym studentom towarzyszyły dyrektor UCBS- dr Mariola Zalewska i kierownik studiów Sustainable Development- dr Anna Batorczak.