UCBS w mediach

Zero głodu i odpowiedzialna konsumpcja

Stop marnotrawieniu żywności

 

W tegorocznym,  czerwcowym wydaniu miesięcznika „Środowisko” ukazał się artykuł red. Aldony Zyśk pt. „Stop marnotrawieniu żywności”, który powstał w oparciu o wykład dr inż. Marii Kowalewskiej, dyrektorki ds. edukacji Federacji Polskich Banków Żywności. Dr Kowalewska występowała w cyklu tegorocznych wykładów organizowanych przez UCBS, a swoją prezentację (dostępna tutaj) odniosła do możliwości osiągania dwóch z 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju 2030: celu 2 „Zero głodu” i celu 12 „Odpowiedzialna konsumpcja”.

Artykuł nawiązuje do wykładu, ale przedstawia też w szerszym kontekście działalność banków żywności w Polsce. „(…) do parlamentu trafiła ustawa, która ma na celu nałożenie na sprzedawców żywności o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2 obowiązku zawarcia z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne, opłaty za marnowanie żywności (10 gr od każdego kilograma odpadów spożywczych) oraz kar w przypadku nie zawarcia takich umów – pisze na koniec red. Aldona Zyśk – (…) warto przypomnieć, że od 2009 roku producenci, a od 2013 roku dystrybutorzy są zwolnieni z podatku VAT od darowizn żywności”.

Cały artykuł – na str. 10-11 „Środowisko” nr 6 (546) czerwiec 2018 r.